

TIME		Day 1 Agenda • Monday 2024		
(Local)		START: 9AM Local Time	OVERVIEW	
9:00–9:10 (10 min PPT) (NO Q&A)		Welcome to Hospice Regulatory Boot Camp	Introductions and announcements	
		Presenter: Carrie Cooley		
9:10–9:30 (20 min PPT) (NO Q&A)	1.	The Hospice Experience and Introduction of Case Studies Presenter: Carrie Cooley	Overview of the Conditions of Participation versus the Conditions for Coverage/Payment and introduction of 3 case studies to be used throughout the three days of training.	
9:30–10:30 (50 min PPT) (10 Q&A)	2.	<i>Electing the Medicare Hospice Benefit</i> Presenter: Dr. Lauren Templeton	Technical and clinical evaluation of patients electing the hospice benefit; discussion of the roles and responsibilities of the referring physician, attending physician, and hospice physician(s).	
10:30–10:45	BREAK (15 MINUTES)			
10:45–12:00 (60 min PPT) (15 Q&A)	3.	Assessment of the Hospice Patient Throughout the Course of Care Presenter: Colleen O'Keefe	Detailed review of the regulations governing the assessment of the patient/family throughout the course of hospice care. Regulatory compliance will be demonstrated via the 3 case studies.	
12:00-1:00	LUNCH (60 MINUTES)			
1:00-1:55 (45 min PPT) (10 Q&A)	4.	Local Coverage Determination (LCD) Guidelines: Palmetto GBA, NGS, and CGS Presenter: Dr. Lauren Templeton	An in-depth review of Local Coverage Determination (LCD) guidelines and their utilization in clinical record documentation. Compliance documentation for all IDG members will be demonstrated using the 3 case studies.	
1:55–2:35 (30 min PPT) (10 Q&A)	5.	<i>Hospice Assessment Tools</i> Presenter: Colleen O'Keefe	How to use common hospice assessment tools (e.g., ADLs, FAST, PPS, NYHA) to evaluate and document hospice eligibility upon admission and throughout the course of care. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	
2:35–3:15 (30 min PPT) (10 Q&A)	6.	<i>Comparative Documentation Over Time</i> Presenter: Carrie Cooley	Utilizing comparative documentation over time to demonstrate disease progression in the clinical record documentation. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	
3:15-3:30	BREAK (15 minutes)			
3:30–4:55 (75 min PPT) (10 Q&A)	7.	<i>The Engaged Hospice Physician</i> Presenter: Dr. Lauren Templeton	Discussion of the clinical and administrative responsibilities of an engaged hospice physician and recommended documentation practices. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	

## Hospice Regulatory Boot Camp



TIME (Local)	Day 2 Agenda • Tuesday 2024 START: 9AM Local Time	OVERVIEW		
9:00–10:30 (75 min PPT) (15 Q&A)	The Interdisciplinary Group (IDG): Care Planning and Coordination of Care Presenter: Colleen O'Keefe	Discussion of the regulatory and operational requirements related to care planning, care coordination, and documentation of IDG meetings. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.		
10:30–10:45	BREAK (15 MINUTES)			
10:45–12:15 (75 min PPT) (15 Q&A)	Ending Hospice Care: Discharge for Extended Prognosis, Revocation, and Transfer Presenter: Carrie Cooley	Navigating the nuances, complexities, and documentation associated with ending hospice care. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.		
12:15–1:15	LUNCH (60 MINUTES)			
1:15–2:30 (60 min PPT) (15 Q&A)	Higher Levels of Care: General Inpatient (GIP) and Continuous Home Care (CHC) Presenter: Colleen O'Keefe	Regulatory and payment requirements to support payment for the general inpatient (GIP) level of care and the continuous home care (CHC) level of care. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.		
2:30-2:45	BREAK (15 MINUTES)			
2:45–4:00 (60 min PPT) (15 Q&A)	The Hospice PEPPER Report: Strategies to Mitigate Payment-Related Scrutiny During PEPPER Report Pause Presenter: Carrie Cooley	Review and analysis of the Hospice PEPPER and risk mitigation strategies to address vulnerabilities, especially during the 2024 pause period.		



TIME (Local)	Day 3 Agenda • Wednesday 2024 START: 9AM Local Time		OVERVIEW
9:00–10:15 (60 min PPT) (15 Q&A)	12.	<b>Risk Mitigation for Hospice Providers</b> Presenter: Howard Young / Jacob Harper, Partner, Morgan Lewis & Bockius	A discussion of the government's current scrutiny of hospice providers and concrete and practical approaches for risk mitigation.
10:15-10:30	BREAK (15 MINUTES)		
10:30–11:45 (60 min PPT) (15 Q&A)	13.	CMS Contractor Audits Presenter: Carrie Cooley	Discussion of current audits (e.g., TPE, SMRC, UPIC, OIG, etc.) being conducted by various CMS contractors. Discussion of initial documentation submission and appeal strategies.
11:45–12:45	LUNCH (60 MINUTES)		
12:45–2:00 (60 min PPT) (15 Q&A)	14.	<i>Medicare Spending Outside the Hospice</i> <i>Benefit</i> Presenter: Dr. Lauren Templeton	Examination of the current scrutiny related to Medicare payments to non-hospice providers for hospice beneficiaries and strategies to mitigate non-compliance.
2:00-2:15	BREAK (15 MINUTES)		
2:15–3:30 (60 min PPT) (15 Q&A)	15.	Hospice Care Index (HCI): Evaluating The Quality of Hospice Care Presenter: Dr. Lauren Templeton	Discussion of the 10 claims-based measures collected to assess quality of care. Also, an examination of hospice processes and strategies to support excellent patient outcomes.
3:30–4:15 (45 min PPT) (No Q&A)	16.	Taking It Home: Next Steps to Mitigate Compliance and Documentation Vulnerabilities Presenter: Carrie Cooley	A step-by-step Action Plan to mitigate any compliance risk and implement successful documentation practices for your hospice's IDG members.